Pengikut Sejati^^

Tuesday, August 24, 2010

hari hari HARI RAYA..



Alhamdulillah, dah 2 mggu umat Islam menunaikan ibadah pose dlm taon 1431Hijrah ni..

Pejam celik , sahur buke, tibelah mase utk bt psiapan raye… shoping sane sini..

jait baju baru.. jait manik baju, bakar kueh raye, ngeblok bolu.. nyetak kueh.. nek lali yo ireng.. walah3..

tapi, bagi kami skuage.. BELI adalah plg mudah skali..hehe



jait baju? Mama mmg terer. Terbaekkk!!

Tapi, bile anak2 dy (ktorang la ni ) da besa.. takdenye mama nk jait..

Tempah je… tak pn beli siap.. y paling JUARA nombor satu bli siap tu aku la…haha

Majority baju aku bli siap.. sbb malas nk tggu tukang jait, jait baju..hehe, kalo beli kan senang.. amek je saiz M, knfem Mariarahimah sgt cantik berseri memakainye.. cume Majalah Dara je y takot nk amek aku jd cover majalah dy… =p ( silalah muntah spuas2nya… aku mmg perasan..haha )


haram kejadah la nk bikin kueh neh.. kalo mgenyangkan mcm makan kue tiaw special kt Restoran Osman blakang Mydin BBU tu, rajin la jgk aku nak mmbuatnye..

ni dlm mase 2 jam kacau2 tepung, dpt la dlm 100 bijik je.. mkn utk 2 org skali Ngapp!!

Kalo dulu zman kecik2 adlah jgk bikin2 kueh raye ni.. tp xbyk jnis..

Alat sume lgkap.. mixer plbagai mata mama beli..

ini adalah mixer ok~



microwave y tak brape canggih..

acuan kuih raye..


Tp hanye beberape kali je dgune.. bisa dkire dgn jari kaki saja.. oleh kerana minat y tak brape nak ade, kami terpakse juge beli kueh d Azhar Food y tletak d Tongkang atau d mane2 saje tmpt djualnye kueh raye..



Cube anda bygkan kalo bt kue tiaw special siap letak kerang…


fuhh!!

skuage boleh mkn kenyang, siap bole tapau bg jiran sbelah.. sape name beliau? Tntulah Encik Amin y sudah beranak 2 itu namun, tetap kekal hnsem d kaca mataku :)

kalo nk dbandingkan kuh raye tadi.. of cos la ni lg best :)) kan? kan?


namun, dlm byk2 kueh raye.. seperti ::



dan lain2 lagi...

tapi , cume ni je y PALING BEST iaitu... jeNg jeNg jeNg >>>

bukan hanye sbalang je aku mampu melantak..

tapi,

berbalang balang..ahaha =D


harapannye, smOge y mmbace ni sudi2 lah, mencube resepi ini..

korang buat, aku makan :)


Resepi Tart Nenas Gulung


Bahan-bahan:

Doh tart:

2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 ½ sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung susu
1 cawan mentega (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar gula


Jem nenas:

4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit esen vanila
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Daun pandan

Hiasan:
Kuning telur


Cara membuat:

Doh;
Pukul mentega, susu, minyak sapi, garam hingga sebati.
Masukkan telur dan vanilla, pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung yang telah diayak. Gaul hingga sebati dan membentuk doh yang lembut.


Jem Nenas;
Parut nenas. Jangan dibuang airnya.
Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus. Setelah kering masukan gula, vanilla, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Kacau tanpa henti hingga likat. Angkat dan sejukkan.


Panaskan oven terlebih dahulu pada 150°C.
Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem yg telah siap tadi, kemudian gulung secara pelahan, letakkan di dalam dulang membakar.
Oles kuning telur pada bahagian atas tart.

Bakar selama 15 minit / sehingga masak.




Kesimpulannye dcni adelah.. pyakit M aku y besar sebenarnye.. besa mane? Besa ni haaa….

M lebih kurang..haha


Kalo rajin, komfem aku da bukak “MARIA, raye coOkies hOuse.. hOmemade” .. bakal suami aku pn pasti berbangga memiliki isteri begini.. Namun, malang sekali, aku tdak bgtu.. oh dear sayam.. trimelah i seadanye…hehee ^^,V

4 comments:

fik-autoz said...

salam ziarah..dh lama xmai sini meriah je blog ko,wrna yg menarik...berseri2 je ak tgok,huhu....amboih2 sptutnya ko wat kuih kami mkn,haha......siap bg resipi lg tuh....

slmt berpuasa ye......

amazing m a r i a said...

thanks :)
laa.. igtkan fikri raintown tu sape..
fik autoz je y maria knl..hehe

i masak mmg suke sgt..
tapi, kalo nak bab buat kueh ni.. sory..haha

Fathul_Dinulwan said...

kuih tat nenas sebiji pun tak tertelan haha..kerepek pedas ttp di hatiku..nyum2..

amazing m a r i a said...

nawi: peh.. rugi rugi!!hehee
uih, krepek pn layann gak.. jawe kot.. :)