Pengikut Sejati^^

Sunday, November 7, 2010

AKU DAN PERNIAGAAN.. skema tajuk.. yeke??

Em, business.. bisnes.. biznes.. ape ape pn ejaan aku tak kesah y pntg mksudnye same iaitu mendapatkan $$$ dgn HALAL.. Alhamdulillah..


Bermulanye aku minat dgn bsnes ni sjak aku masok UiTM.. kire UiTM la pencetus sgalanya..hehe


Sbb, aku ni dulu tak pandai nak mintak duet ngn parent.. uih, skrg terror dah.. expert!! Hehe.. bkn pe, dulu skola dok uma, bkn dok asrama.. jadi mmg hari2 abah kasi duet kan.. RM10 tu mmg dah plg mewah la aku rase.. tp sjak dok kolej neh, kt Terengganu plak tu takkan RM10 boleh mnampung aku utk smggu.. YE, memang boleh.. tapi sempit dan semput..


Dipendekkan kisah y panjang, aku start bsnes kat kolej dgn jual TOPAP.. selkom meksis je ade..

DG no t available ok.. aku jual gune e-topup.. canggih cket kan… tapi mmbuatkan aku rase tertekan menekan dan ditekan..huhu. yela, mane taknye, pkul 3, 4 pagi pn customer ketuk pintu nk beli topap, adOi laa.. mengganggu perjalanan mimpi indah aku jer.. then aku bertukar dgn cara manual. Means, jual topap scr kad.. masyuk mmg masyuk.. untung 30c-50c stiap kad.. ntah knp, scr tibe2 aku tak jual topap dah bile masuk sem 3..


hm, then aku jual plak Tshirt n Sweater UiTM..

wah, income mmg best tapi keje n perjalanan bsnesnye agak rumit sbb kene korban mase n tenaga juga kesabaran yang tinggi.. aku amik order dari bilik ke bilik hinggalah dari kolej ke kolej.. time ni aku ajak mmber sekampung y kebetulan blaja kt cni gk namenye WAN.


bliau la Wan.. jejaka kmpong aku y paling dsegani. tanpe bliau tidak bermakne Kg. Pt. Tengah.. lame bliau ni menyembuyikan dirinya dariku.. rinduuu..hehe

dy laki, so runner kt kolej lelaki la kan… khabarnye bliau kini sdg giat menjalankan aktiviti cari gali wang di Ulu Tiram.. hasilnye.. kite nantikan!!


Ok, start dari kolej Kapas, Karah, Duyung & Perhentian.. dkat smggu jgk la aku lapangkan mase utk amik order neh.. aku amk order malam.. start dr pkul 8:30 – 11:00 bgntung pade keadaan, waktu dan cuace.. kesabaran bermula apabila bakal customer membelek buku order.. tgk design baju, saiz, warna dan sbgnye.. wah, dkt 40 minit dorg tengok catalog baju tu.. tapi , MAAF LA KAK, TAK ORDER..haha.. time ni mmg aku SENYUM LEBAU KEHARUAN TAPI JAUH KAT SUDUT HATI NI PENUH KEIKHLASAN TAU.. sbb customer kan always rite.. yo la tu..huhu. jadi cmtu la nak maju kene sabar.. kan? Kan? Kan? = =’


Hasilnye aku dapat order brape ratus helai ntah.. n income nye sgt besh!!.. ade la dalam beratus ratus.. kalo aku bleh tambah kesabaran mybe bleh cecah ribu ribuan lebih… ALHAMDULILLAH..


Seingat aku , time ni jugak mmber aku si Syafiq ore Ganu mntak tolong aku jualkan brg kesihatan mak dy.. n dy bg aku komisen, so aku pn jual jela.. ala, supplement utk kurus cmtula.. brand Honey Apple.. duta Nabil Raja Lawak tuu.. sekotak tu adela dpat komisen RM20 kalo tak silap.. tak bape ingat dahh…hehe


Pastu aku jual nasik lemak.. ntah camana aku bleh diberi hidayah utk jual nasik lemak neh.. ape yang pasti ade sorang classmate aku ni name dy Khusyairy pggilan manje bliau Airy.

Airy si pembekal nasi lemak sedap sengoti :)

Mak dy ni bt nasik lemak, jadi pada satu hari yang ceria scara tibe2 aku ni bertanyekan nasik lemak mak dy buat tu.. BOLEH TAK KALO AKU NAK JUAL NASIK LEMAK Y MAK KO BUAT TU? AKU DENGAR NASIK LEMAK Y MAK KO BUAT TU SODAP NGAT.. SEDAP SENGOTI..HEHE.. >> OK, OK, KO ORDER LA BAPE KO NAK, NNT AKU ANTA KAT KO K, KO TUNGGU JE DEPAN KOLEJ..


Hah, jadi setiap petang area pkul 6:45pm or 7:00pm si Airy tu dengan superbike dy pn dtg anta nasik lemak.. so, aku runner la bilik ke bilik, kolej ke kolej pas aku solat Maghrib.. dalam mase 2jam lebih aku dapat jual semua nasik lemak… wah , best BEST..


Jumlah y aku order plak bgantung pade aku. Kalo aku rase mampu n rajin nak jual byk, so aku order byk dan bgitula sebaliknye.. untung runcit aku bg stiap bgkus nasik lemak adelah 70c.. So, secara purata untung atau stiap malam income aku dalam RM50.. Aku plak akan jual 5hari smnggu.. so darabkan jela RM50 X 5 =RM250.. kalo darab dgn 4mggu? Wah…hehe ..ALHAMDULILLAH..

Nasik lemak tersebut aku gelarkan sebagai NASI LEMAK JAWE RANGER


Then, dteruskan lagi dgn jualan eskrem Malaysia asam bOi dan pelbagai jenis kerepek bersama my bestie kt UiTM tu, Adila Hana…

inila adila hana..kah3..

stiap mggu runner n buat eskrem.. bile dkenangkan mmg seronok =)


Tak lupe juge aku jual cordial ice blended,

siap blender aku beli tau.. time open day GEMA, aku la chef paling cun jual ice blended time tu..haha. dgn air batunye, cup, straw..hah, nasib baek ramai y nak tolong.. aku kasi upah minum ice blnded free pn dah cukup bt dorang hepy..hihi.. TERIMA KASIH BYK KAWAN2 =D


N blender tu aku wakafkan kat sorg kawan y juga btol2 minat berniaga name bliau ialah Ijad sblm aku meninggalkan UiTM.

ape punye gaye pn aku tatau.. adakah panda? oh , tidak.. bliau adelah Ijad a.k.a Ijam y dmaksudkan :)

Tak pasal plak aku nk pos or bwk nek bas balik uma kan, so bek aku wakafkan je.. manela tau kot kot rezeki aku boleh dpanjang panjgkan…hm.. Aku kenal si Ijad ni time kami sama2 jadi Fasilitator atau Pembantu Minggu Mesra Siswa UiTM. Smg bjaye Ijad ye…Amin


Itu jela kot yg aku bisnes kan spnjg kat UiTM Dungun selama 5 semester = 2 taon setengah..


Pasni kalo aku dapat further stady kat mane2 y aku bleh bikin duet, aku akan buat bnd y same jgk.. mybe cume produk je y berbeza..hihi.. susah ek nak balancekan mase utk blaja n bkeje.. mmg memerlukan satu tenaga yang ala ala Super Power utk mghadapinye..haha. fizikal mental kene kuat, dan aku mmg pcaye USAHA TANGGA KEJAYAAN.. dan lagi, org y skrg ni kaya raya sebenarnya masa lampau bliau bermula dengan miskin amat.. makan pn berkais kais.. tak sempat la nak set kat minda makan menu ape.


Skrg ni aku baru je mghabiskan semester 6 dgn berpraktikal n aku kini sdg menjalankan perniagaan MLM HAI-O MARKETING.


Doakan kejayaan aku ok.. MARIA, USAHAWAN JUTAWAN BERIMAN. AMIN, INSYAALLAH..


nota kaki kiri dan kanan : sory, aku sengaje curik gmbo korang y tip tOp kt fesbuk..haha, skian, trmksh :)

4 comments:

Faisal said...

wah.terer2..gd2 maria

amazing m a r i a said...

thanks faisal :) heehee JOM JOIN SAYA :) 0145091196

Wan Salleh said...

apa hal da gmba xsnonoh ak ad kt c2, haha..

amazing m a r i a said...

nsem la wan.. rmai y tanye aku, nakkan borang utk jadi suri idop ko..hheee