Pengikut Sejati^^

Saturday, January 8, 2011

HARGA minyak NAIK, aku pn tetibe rase jadi MANGSA.. .

Segala isi kandungan pOst yang akan anda baca sebentar lagi ini adelah karOt mengarOt yang lOgik yang ingin dikOngsikan dan ini bukti bahawa aku sangat buhsan di kala ini. Harap Maklum. Segala komen yang membina dan tak membina pun aku redha je trima…haha

isu semasa..

berkaitan dengan
HARGA MINYAK laa kan..

kerana harga minyak naek, barang keperluan lain pn same nak naek harga gak..
ni baru msuk taon 2011..
akan dtg.. em, taon 2013 nanti cane?
minyak dah naek lagi ntah bape hengget.. dgn barang laen lagi..
memang perbelanjaan kawen aku pn akan naek laa..haha
tetibe kawen lak kan... perlu difikirkan dari skarang.. kalo tak.. haram jadah la aku nak buat kenduri jemput korang sume. paling koman jmput jiran jiran, sdara mara tdekat buat doa slamat. jadi jangan nak salahkan aku apsal tak jemput korang.. cm biase la kan, dah name pn kenduri kawen msti la bagi makan sume. bukan nye nk cakap y para jemputan ni mintak makan, tapi itu kire macam amal jariah, bagi makan kat orang ramai. yang tuan rumah ni cume mintak didoakan saje kbahagiaan keluarga.

ape kaitan nye harga minyak dan barang2 keperluan ni ngn aku in the future??

1. Kursus Kawen



tak g kursus kawen ni mmg tok kadi takmo nikah kan... para saksi pn dalam dilema samada nak cakap "sah" ke tak..huhu. biase la kan, kusus kawen ni mcm kene lecture jugak.. jadi sape2 y nmpak kalo ade program kursus kawen secara PERCUMA tu kasi tau aku la yep..hehee. dapat la mgurangkan badget y sdia tak terbadget neh ;)
Font size
kaitan ngn harga minyak :: memang berkait rapat. takkan aku nak g kusus kawen tu jalan kaki? mst la nk ade kndraan kan.. plg cikai bwk moto. pun nak kene isi gak tank minyak moto tu.. naek beskal? em, risiko aku kene langgar kt jalan raye mmg tinggi. tak kawen la aku jwbnyer nnt.. =D

kete sorong? Sape nk sorong aku y berat ni?? anyone?

2. Upah jurunikah




haa, korang jgn maen2.. ingat free ke tok kadi nk dtg nikahkan? hahaaa
tok kadi y aku kenal, y biase nikahkan akak akak aku time dorg di lafaz sakinah kan pn bukan asl dari kampong aku, nak dikatakan jiran pn tak sah jugak sbb uma dy dah lebih dari 40 umah ke utara, timur, selatan, barat, dari uma aku..

kaitan dgn harga minyak :: korang ingat tok kadi y aku nak lantik tok nikah kan aku nnt stakat amik tgkap muat ke? of cos la tak.. so, bagi la $$$ y sepatotnye bt balik modal duet myk kete/moto dy dtg.. haish, jgn kedekut sgt.. bagi je.. kalo tak, aku plak y kene nikah ngn tok kadi. merana aku T_T

3. Surat Jemputan & Setem



haaa, ni pn costing tinggi jugak. Memang dah jadi tradisi zaman skrg kad pn nak wangi. Siap bleh order nak bau lacoste, tommy, versace.. wahh!! Pastu ade jgk y surat jmputan tu bkn lagi dpggil “surat” jmputan.. sbb ade penah aku trime “kad “ jemputan.. material cm pkai plywood gtu. Haa, bape juta la sekeping gaknye.. time aku kawen nt, aku print kat A4 paper je.. then potostet kat Kedai Impian Hati kat Parit Abas tu plbagai warne..

kt kawan2 tak yah la nk gedik mntak aku surat ke ape. Aku invite pakai FB, emel, handpon tu datang je laa.. ni nak jgk surat jmputan. Korang bkn buat ape pn ngn surat tu nnt.. campak tong sampah jgk. Tak pn buat alas makan.. kan? Kan? Ngaku je la mek… hahaha

kaitan dgn kenaikan hrga minyak :: even aku rancang nak potostet je surat jmputan aku nt.. tetap memerlukan duet jgk.. kertas A4 berwarna pn ade harga gak.. takkan nk potostet kt kertas putih je.. HARU aku.. huhu

4. Barang Hantaran


Ni mmg HARUS la kan… tapi aku da bt perjanjian ngn En Tunang, tanak byk2 hntaran ni. Nak sikit2 je bt ckup syarat.. dy hepy la kan.. then, dy tanye balik, so ape je y nak dibuat hntaran nnt.

Aku jawab la, 1st Broadband ( aku boleh on9 kt mane2 je, n bile2 mase..haha ),

2nd Henpon ( spesel utk gune ngn dy n fmly je), 3rd Kereta ( senang aku nk merayap..haha), 4th Rumah ( bnda plg melampau aku mintak), 5th DSLR Canon or Nikon ( hobi.. )

Kalo utk bliau, bliau tak nyatakan lagi.. tapi tnggu je la.. msti lagi HEBAT dari aku..huh! = =’

Kaitan dgn kenaikan harga minyak :: alahai, kalo hantaran simple simple pn macam sirih junjung, kain pasang, kasut, perfume pn kene duet jgk kan… alang alang hantaran y simple simple tapi kos besa, baek bg barang barang y tak simple..kan? kan? ( Ya Allah, nafsu apakah ini? huhuhu )

5. Juruandam



Mau tak andam.. mesti la aku nak.. nak jadi raja utk sehari je kot.. of kos la juruandam aku nnt juru mekap Datin Norjuma time dy kawen dulu tu. huih, bile lagi nak melaram gempak gempak kalo bukan time ni.. bulu mate kene lebat sampai nk celik mate pn berat, muke nak kene tacap kasi takde cela. Tertutup segala kawah y terbuka..haha

Kaitan dgn kenaikan harga minyak :: ko ingat juruandam ni mekap gune water kaler ke, men tepek tepek je.. nak plak mekap aku, kene la gune brand mekap y bkualiti, cm shiseido ke,ahaha.. lagi ko igt mak andam ni keje mekap je ke? Pelamin pn aku nak jugak.. nak y grand pnye… haaa

Bunge telor pn ko ingat aku nak ke letak telo ayam.. dah biase sgt.. nak letak telur puyuh la pulak, tak pun telor angsa.. kalo kebetulan aku kawen binatang2 ni sume blm mengawan, tpakse la jgk aku letak je sumi jelly kat bunge tu nnt :) aku lagi suke sbenarnye. Sbb lagi sedap dmakan dari telo.. kan? Kan?

6. Videografi & Jurugambar



Ni WAJIBUL GHUNNAH la kene ade.. sungguh pn En. Tunang aku ni tak suke bgamba tapi aku pduli ape.. mmg ngan aku kene la bgamba kan.. dah mekap cun cun, tanak bgamba plak.. adeh!

Kaitan dgn kenaikan harga minyak :: of kos la berkait sbb potograper n vdeograper ni bayarannye mmg la mahal. Nak plak nnt majlis aku nak upah cameraman khas dari Media Prima.. haaa, HARUS la mahal kan… aish.

7. Balai makan



Kanopi, kerusi meja, alas meja dsb…. Tak sampai ati aku nk bagi tetamu y dtg makan kt kaki lima rumah sambil berdiri.. mmg tak patot kan? Kan?

Kaitan dgn kenaikan harga minyak :: msti la nak kene sewa bnda alah ni sume… takkan nak beli pulak, of kos la lagi mahal kan.. lagipn bukannye famly aku ni core bsnes nye sewa alat2 mcm kanopi ni sume..

8. Makan beradap



Haa, time ni la nk tunjuk kat org sume macamane tahap keLAHAPan aku..haha

Kaitan dgn kenaikan harga minyak :: Set meja pengantin, kerusi dan meja, alas meja, skirting, scallop, kerusi banquet, bunga bouquet, lauk pengantin dan segala bagai tu.. kene sewa. Mustahil la aku nak jahit sndri skirting meja siap scallop kan.. lauk pgantin plak bsenye ade klainan dr tetamu y len.. ntah la.. it’s costing also laaa..

9. Makan Makan

Menu cam biase la kan, nasi myk or nasi putih.. then takkan nk bg makan je?

Kang tersedak tetamu muntah darah kat majlis bermakne aku nnt..huhu

Air pn nak kene sdia jugak.. buah utk pemanis cuci mulut lagi..haa.. takkan nak kasi buah kopi.. mmg la kt uma aku ade pokok kopi tapi smpai ati ke nak bagi dorg mkn buah kopi? Pstu petik sndr.. tak patot tak patot…

Kaitan dgn kenaikan harga minyak :: meh aku bagi contoh paling halus laa.. aku nak bagi tamu minum kat majlis tu nanti. Rancang nk bagi air sirap,


tapi takkan nak bagi tawar je kan.. harap je warna air sirap cantik, merah menyala tapi takde gula.. memangla tetamu MENYIRAP time tuu… ape jadah la tuan rumah ni. = =’

11. Hiburan
Kalau aku cakap aku taknak mmg mustahil.. tapi kalo bapak aku cakap taknak, lagi la mustahil..

Wajib la utk majlis kawen anak dy ni ade kompang.. pastu ade psembahan gamelan kat mjlis tu nnti..hihiii. kalo bukan gamelan pn bapak aku upah la DJ khas utk mjlis kawen sekali la ngn PA sistem.

Kaitan dgn kenaikan hrga minyak :: orang y dok palu kompang tu sampai kebas tapak tangan.. takkan tak paham paham lagi kot.. nah, amek nih $$$

Hah, tu je la kot list y sempat terlintas kat kepala aku..

Kalo ade tambahan laen y korang nk share sudi sudikanlah bg komen yep!

Tapi aku byk merapu ler..haha

K, aku nk g mandi.. bgon pas Subuh tros karang cite ngarOt ni.. mandi nye dah tengahari..hahaa




pade mase ini aku bermonolog :: aku nak bawak kenderaan dalam kampus ni..
tapi memang dah kat dalam hati ni kate "abah mesti tak bagi aku bawak" huhu...
tapi tak mustahil jugak kalo abah akan cakap "ok, tapi ko bela la kete ni baek2 ye.. " dah tentu la time tu aku
SENYUM selebar lebarnye like this

.

7 comments:

azie ismail said...

hahaha...apa daa..maria nie.....maria nk taw something..mesti maria suke nie.....UiTM slalu anjurkan kusus kawen percuma..tp utk 100 org jer...klu da 2 cpat2 la k...hehe....

amazing m a r i a said...

tak penah tau pn..haish
HAHA =D

Anonymous said...

hahahhaa...uitm perak ade jer maria....

N.A.S said...

oih bler tunang wah..haha tak sabar aku nk tgok hang khwen nih hoho

amazing m a r i a said...

jgn dtanye bile..
sbb y halal nye slps lafaz sakinah.
no need to share kot bile tunangnye..
dlm islam pn cume mntak kite.
hebahkan if kite nk bt mjls walimah..
kan? kalo salah tolg ejaskan..hihi

farol said...

hehehehe..menarik2 :)

amazing m a r i a said...

hehee, tq farol =D